Diferența dintre cablu și fir electric
Întrebarea, de altfel, nu este una simplă. În special, în conformitate cu reglementările din construcție, din trecut și până în prezent, munca cu un cablu este mai scumpă decât cu un conductor electric. Cu toate acestea, nu a existat o clasificare foarte clară în acest sens nici în trecut, nici în prezent. Surse diferite oferă puncte de vedere diferite. În practică, „cablul” sau „conductorul electric” caracteristic este atribuit de standarde GOST pentru lansarea unei anumite mărci. În special, cablul de tip PVC diferă de conductorul electric PVC numai în configurația mantalei: cablul PPV este plat, iar conductorul electric PVC este rotund. Și în nici un ghid pentru cablu, forma cablului / mantalei de sârmă nu se specifică. Prin urmare, trebuie să te uiți în certificat – cu siguranță va fi menționat acolo: acesta este un cablu sau un conductor electric.
Calculul secțiunii transversale
Există tabele de referință care indică ce secțiune de conductor de aluminiu/cupru este necesară pentru sarcina alocată. Cu toate acestea, majoritatea electricienilor folosesc o formulă simplă (se ia în considerare o sarcină de 8kW): o secțiune de cablu din cupru de 1 mm2 poate trece prin ea însăși 10A sau 2,2kW (puterea = 10A x 220V).
Prin urmare, o sarcină de 8 kW în A va fi egală cu 36 A (sarcina = 8kW / 220V), iar pentru o cantitate similară de curent, un cablu cu o secțiune transversală de 4 mm2 va fi suficient.
Acest calcul este mai mult sau mai puțin potrivit pentru cabluri cu o secțiune transversală de cel mult 6 mm2. Pentru secțiuni transversale mari, sunt necesare tabele cu „Sarcina admisibilă de curent”.
Pentru aceeași sarcină, secțiunea transversală a unui cablu din aluminiu ar trebui să fie cu aproape 30% mai mare decât cea a unui cablu din cupru. Secțiunea transversală a cablului este aria miezului din tăietura care conduce curentul.
Secțiunea transversală a unui fir de cablu conductor rotund se obține conform formulei ariei cercului S = π × r2, unde numărul π = 3,14 și r este raza.
Când există câteva fire în cablu, atunci secțiunea transversală a cablului va fi egală cu suma secțiunilor transversale ale tuturor firelor. Raza firului se măsoară cu un șubler, iar firele foarte subțiri cu un micrometru. Ce rezervă este necesară? o rezervă, fără îndoială, nu va fi de prisos. Cu toate acestea, trebuie să cunoști limita.
De exemplu, limita întrerupătoarelor convenționale de uz casnic este de 16A (3,2kW = 16A x 220V) și conectarea prizei cu un cablu de 4 mm2 cu o sarcină admisă de 8kW este o cheltuială financiară nepotrivită.
Și, chiar și așa, un cablu cu o secțiune transversală de 4 mm2 nu se va potrivi deloc în fiecare priză.
Secțiuni raționale în rețelele electrice casnice pentru cablul din cupru: 1,5-2,5 mm2 pentru prize și 0,75-1,5 mm2 pentru iluminat.
Ce cablu să alegi: Cupru sau aluminiu?
Mulți „experți” vor spune cu absolută certitudine – cupru. De ce? În comparație cu aluminiu, cuprul este benefic pentru consumator, deoarece cuprul, mai devreme sau mai târziu, nu se rupe atât de repede, iar acest lucru este foarte important atunci când înlocuiți lămpile etc. Dacă este necesar să plătiți de trei ori mai mult pentru aceasta, decide consumatorul.
Este necesar să conectezi cablurile de cupru și cele din aluminiu numai cu ajutorul unui bloc de borne pentru ca aluminiul să nu intre în contact direct cu cuprul.
Pentru că prin unele fenomene fizice la punctul de contact al aluminiului și cuprului, după un timp, rezistența curentului crește. Ca urmare, punctul de conectare se încălzește extrem de intens, cablul se rupe, apare un scurtcircuit și în cazuri extreme, se poate produce un incendiu. Apropo, conectarea oricăror materiale eterogene cu diferite rezistențe duce la un rezultat similar.
Prin urmare, nu este necesar să se termine cablajul cu primul fir găsit și conectat prin răsucire.
În funcție de zona de utilizare a cablului, miezul conductor este realizat dintr-o varietate de materiale: mai întâi cupru și aluminiu, apoi nicrom, oțel etc. Când nu ești sigur de uniformitatea materialului cablurilor combinate, utilizează un bloc de borne.
Care cablu este cel mai bun: flexibil sau rigid?
Un cablu rigid este de obicei un cablu cu un singur conductor, iar unul flexibil este un cablu cu mai multe fire. Cu cât este mai mare numărul de fire din miez și cât de subțire va fi fiecare fir, cu atât mai elastic este cablul.
În dependență de flexibilitate, cablul este împărțit în 7 clase: dintr-un singur fir este clasa de flexibilitate 1, iar clasa a 7-a este cea mai flexibilă.
Odată cu o creștere a clasei de flexibilitate a cablurilor, prețul acestuia crește. Cablul rigid este utilizat pentru introducerea în pereți și așezarea în pământ, în timp ce cablul flexibil este utilizat pentru conectarea dispozitivelor manevrabile sau a aparatelor electrice. Din punct de vedere al funcționării, ce cablu să alegeți – rigid sau flexibil, nu contează. În ceea ce privește instalarea, fiecare electrician are propriile dorințe. Apropo: capetele cablului flexibil, care sunt încastrate în prize (întrerupătoare), cu siguranță trebuie să fie lipite sau prinse folosind conectoare speciale. Pentru un cablu rigid, această procedură nu este necesară. Pentru a conecta echipamentele de iluminat, este mai bine să achiziționați un cablu flexibil, deoarece corpurile de iluminat sunt adesea înlocuite, iar un cablu rigid se va rupe mai repede la conectarea echipamentelor electrice noi.
Cum să determini independent calitatea cablului?
Mulți producători nu respectă întotdeauna standardele în fabricarea cablurilor. Principalul lor „truc” este subestimarea secțiunii transversale a miezului conductor. Și uneori semnificativ de mult. Desigur, este dificil să examinezi secțiunea la locul de cumpărare. În magazin, puteți măsura orice fir cu un șubler și un micrometru.
Exista si cabluri cu o grosime de manta subestimată sau cu manta din material de proasta calitate, iar acest lucru scade durata de viață a cablului.
Pentru examinare, este bine să ai o bucată din cablu „corectă” la tine ca exemplu. În magazine, poți da peste un cablu chinezesc din aluminiu acoperit cu cupru (vândut ca unul total din cupru).
Este ușor să inspectezi un astfel de cablu: tăietura miezului conductor de pe cablu strălucește cu culoare albă – acesta este aluminiu.
Există producători care folosesc cupru sau aluminiu de calitate scăzută pentru a reduce costurile. Pentru astfel de cabluri, durata de viață și conductivitatea curentului sunt mult mai mici decât cele specificate în standarde GOST. Este posibil să se testeze calitatea metalului unui miez conducător de curent după cum urmează:
- încercați să îndoiți și să îndreptați cablul de câteva ori. În fabrici, un astfel de test este efectuat pe un mecanism special de îndoire sub o anumită rază de îndoire. Desigur, numărul dvs. de indoiri va fi mai mic decât cel prevăzut în GOST. Cu toate acestea, în orice caz, aluminiul ar trebui să reziste la cel puțin 7-8 îndoiri iar cuprul – 30-40. După aceea, este posibilă deformarea izolației și ruperea miezului. Este mai bine să efectuați experimentul la capătul cablului, astfel încât ulterior să poată fi pur și simplu tăiat.
- cablul din cupru/aluminiu de înaltă calitate trebuie să se îndoaie și nu să se arcuiască;
- miezul de cupru/aluminiu de pe cablul dezgolit trebuie să aibă o culoare aprinsă (strălucitoare). Când firul este eterogen la culoare și există pete, acest lucru indică prezența impurităților mari în metal, cât și calitatea sa scăzută.
Și totuși, un amator singur nu va putea stabili 100% calitatea cablului. În acest caz, există o singură recomandare – să te bazezi pe marcă și să-l achiziționezi în magazine mari specializate.
Ce fel de izolație și manta trebuie să aibă cablul?
Cel mai bine este atunci când izolația și mantaua cablului sunt dublu izolate. Un cablu cu o singură izolație are o durată de viață de până la 15 ani, iar un cablu dublu izolat are o durată de viață de până la 30 ani. De obicei, „izolația” și „mantaua” sunt 2 materiale diferite. Izolația este un strat de material dielectric care merge imediat în spatele miezului conductor, iar mantaua reprezintă toate straturile de deasupra izolației. Mantaua este concepută pentru a proteja cablul de diferite influențe mecanice. Cablul poate avea o pereche de straturi de manta din diferite tipuri de material. Anumite tipuri de carcasă care pot fi utile:
- cablurile rezistente la căldură sunt concepute pentru tragerea în încăperi cu temperatură ridicată (saună). De obicei, materialul folosit este fluoroplastic, iar deasupra – fibră de sticlă. Nu există denumiri speciale pentru astfel de cabluri, de ex. dacă este necesar, trebuie să cauți ajutor din cărți de referință sau cataloage, unde este indicată exact valoarea „temperaturii de funcționare”;
- care nu mențin arderea cu marcajul „ng” – indică capacitatea de a se autostinge atunci când flacăra dispare, dar nu poate tolera temperaturile ridicate
- când marca cablului are „FR” (rezistent la foc) și apoi E30, E90 sau E120, atunci acest cablu poate „funcționa” la foc deschis timp de 30, 90 sau 120 de minute;
- cablurile cu înveliș de polietilenă pot fi trase atât în sol, cât și într-un mod deschis (de exemplu, de-a lungul pereților caselor);
- cablurile cu izolație și manta din PVC (policlorură de vinil) sunt folosite pentru tragerea în interiorul clădirilor (sub tencuială) sau în canalele de cabluri.
Cele mai cunoscute mărci de cabluri
Cablu MYYM – este un cablu fleximil cu conductor de cupru flexibil clasa 5, manta și izolație din PVC. Este folosit pentru instalatii electrice semi-industriale, cablurile fiind supuse la solicitari mecanice medii. Acest tip de cablu este cel mai des intalnit in instalatiile electrice casnice la alimentarea corpurilor de iluminat și alimentarea aparatelor electrocasnice.
Cablu CYYF – usor de recunoscut dupa mantaua gri, prezinta proprietati ignifuge foarte bune. Ca descriere fizica, cablurile CYYF au in componenta un conductor de cupru unifilar cu clasa de flexibilitate 1 (<10 mm2) sau multifilar cu clasa de flexibilitate 2 (>10mm2), cu izolatie de PVC tip I88 (IF), manta de umplutura SDR si manta PVC tip I88 (IF). Vin in variante in care incorporeaza de la 1 la peste 5 conductoare, ce respecta un cod al culorilor: 1 conductor ( galben-verde sau albastru), 2 conductoare (negru, galben-verde), 3 conductoare ( galben-verde, albastru, maro), 4 conductoare ( albastru, maro, negru, gri/ galben-verde, march, negru, gri), 5 conductoare (galben-verde, albastru, maro, negru, gri/ albastru, maro, negru, gri, negru).
Cablu CYABY – face parte din categoria cablurilor electrice de energie armate, care contine un conductor din aluminiu unifilar din clasa de flexibilitate 1 sau multifilar din clasa de flexibilitate 2, in conformitate cu SR EN 60228. Izolatia este din PVC tip DIV 10 iar mantaua exterioara din PVC tip DMV 17 in variantele de culori negru sau gri, este responsabila de proprietatile ignifuge ale cablului. Acest tip de cablu este folosit in general la bransamentele electrice, cand traseul este subteran.
Cablu de internet
Conceptul de „cablu de internet” generalizează multe tipuri de produse prin cablu. Pentru a difuza informații sunt utilizate o varietate de cabluri de date. Dacă vă referiți la conectarea la Internet, atunci trebuie să verificați cu operatorul – care cablu trebuie tras de-a lungul pereților. În acest caz, este necesar să aflați atât marca cablului, cât și producătorul pentru a determina cu exactitate produsele de cablu compatibile.
De exemplu, pentru Internet, se folosește un cablu TV obișnuit TM Finmark, un cablu cu pereche răsucită sau un cablu de abonat existent la care este conectat un telefon.
Un cablu optic poate fi utilizat pentru linii de internet dedicate.
Cablu de calculator
Termenul este de asemenea unul general.
De regulă, un Cablu torsadat este folosit pentru a conecta computerul cu un server, dar pot fi folosite și alte cabluri de date.
Tehnologia de răsucire a două fire într-o pereche a fost folosită în telefonie încă din secolul trecut. Datorită pasului de răsucire calculat corect și a calității materialului, s-a atins rata maximă de transfer de informații în comparație cu un cablu telefonic standard pereche. Există destul de multe tipuri de cabluri cu perechi răsucite, în funcție de numărul de miezuri, diametrul fiecărui miez, locațiile de instalare etc. În funcție de rata de transfer de date, cablul de pereche torsadată este împărțit în grupuri:
- Categoria a 3-a CAT3 (cablu telefonic standard),
- Categoria a 5-a CAT5 (rețele de birouri),
- Categoria a 6-a CAT6 (cablu de nouă generație pentru schimbarea categoriei a 5-a).
„Cablu torsadat”, cel mai popular în vremea noastră, este un cablu de categoria 5 din 8 perechi de miezuri răsucite, diametrul miezului este de minim 0,45 mm și maxim 0,51 mm.
Cablu TV
Acesta este numele comun pentru un cablu coaxial de 75 Ω (ohm).
Și, de asemenea, „cablu prin satelit” este un cablu coaxial. Orice cablu coaxial de 75 Ω (ohm) poate fi folosit pentru a conecta antena satelit și orice altă antenă și pentru a se conecta la televiziunea prin cablu. Un singur lucru contează – dacă este un cablu bun sau nu.
Caracteristicile importante ale cablului coaxial sunt atenuarea semnalului și imunitatea la zgomot.
Toate celelalte caracteristici ale cablului au ca scop îmbunătățirea acestor doi indicatori și sunt de importanță secundară. În special, cablul nostru RK este fabricat numai din sârmă de cupru (uneori chiar placată cu argint), dar atenuarea cablului RK va fi de aproape patru ori mai slabă decât cea a oricărui cablu curent marca RG fabricat din materiale ieftine: oțel și aluminiu. Acest lucru se realizează printr-o tehnologie specială de producție a cablurilor.
Calculator și tabel secțiune cablu
Știm cât de important este să alegi secțiunea corectă a cablului pentru a asigura o funcționare eficientă și sigură a instalației electrice. De aceea, am creat un calculator specializat care vă va ajuta să determinați secțiune a cablui este cea mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră. Introduceți pur și simplu puterea sau curentul necesar, tensiunea rețelei și lungimea cablului iar calculatorul nostru vă va oferi o recomandare precisă a secțiunii cablului. Faceți clic pe butonul de mai jos pentru a începe.
Calculator secțiune cabluTabel pentru alegerea secțiunilor de cablu și fire electrice pentru instalații electrice deschise