Totul despre alegerea dispozitivelor cu acumulator

vizualizări

Cuprins

Vorbim despre tipurile, caracteristicile principale ale acumulatoarelor și dăm sfaturi despre alegerea lor.

Astăzi, majoritatea tipurilor de scule electrice au trecut parțial sau complet la alimentarea cu acumulator. Șurubelnițe, mașini de găurit, ferăstrău, polizoare unghiulare – în fiecare categorie sunt prezente și scule cu acumulator. Încetul cu încetul, ele încep să concureze cu tehnologia MAI – deja există în vânzare trimmere și mașini de tuns iarba cu acumulator, chiar și mașini de curățat zăpada cu acumulator nu mai sunt o noutate.

În viața de zi cu zi tot mai des apar blendere, mixere și aspiratoare cu acumulator. În primul rând, cu acumulatoare se echipează sculele și echipamentele care sunt utilizate în mod regulat, departe de sursele de alimentare de la rețea – la o căsuță de vară sau undeva în grădină.

Caracteristicile acumulatoarelor

Mulți producători specifică tipul de celule ale acumulatoarelor – litiu-ion, astăzi acest tip de acumulatoare este cel mai răspândit datorită avantajelor pe care le are. Există, de asemenea, modele de scule electrice cu celule de baterie nichel-cadmiu sau nichel-hidrură metalică. Un alt lucru este că sub denumirea de „litiu-ion” se ascund mai multe opțiuni ale tehnologiei. De exemplu, bateriile litiu-cobalt, care au apărut printre primele, se caracterizează prin capacitate sporită, dar nu au o durată de viață foarte lungă. Fosfat de litiu-fier – rezistent la supraîncărcare și, în general, la condiții nefavorabile de funcționare. Litiu-nichel-mangan-cobalt-oxid – se caracterizează prin capacitate sporită.

Tehnologia utilizată nu este întotdeauna indicată pe acumulatoarele dispozitivelor, din acest motiv trebuie să studiem și să ținem cont de caracteristicile acumulatoarelor.

Capacitatea acumulatorului

Una dintre cele mai importante caracteristici, care arată cât de multă energie electrică pe unitate de greutate poate stoca un acumulator. Capacitatea poate fi aproximativ determinată de tipul de celule ale bateriei. La tipurile moderne de baterii litiu-ion, capacitatea energetică ajunge la 150-200 W • h / kg. Indicatorul de 100-150 W • h / kg din această categorie este considerat foarte bun. Pentru comparație: capacitatea energetică a acumulatoarelor nichel-cadmiu a fost de aproximativ 40-70 W • h / kg, bateriile nichel-hidrură metalică – 70-100 W • h / kg.

Curent de descărcare

Caracteristica care arată cantitatea de energie pe care acumulatorul este capabil să o ofere (fără deteriorări). Deci, sculele electrice sau mașinile cu telecomandă pentru copii necesită o ieșire de curent destul de intensă de la acumulator, spre deosebire de telefoanele mobile care necesită un curent mai mic. Curentul de descărcare este indicat pe acumulator sub forma unui coeficient digital cu litera latină C: 4C, 20C, 45C. Cu cât este mai mare coeficientul, cu atât este mai mare curentul de descărcare.

Tensiunea

Tensiunea și capacitatea bateriei sunt indicate pentru toate modelele de acumulatoare; tensiunea se măsoară în volți (V) și capacitatea – în amperi-ore (Ah). Fără a intra într-o explicație a tensiunii, remarcăm că lucrul util pe care îl poate realiza o baterie este determinat de produsul valorilor tensiunii în funcție de capacitate. De obicei, pentru unelte electrice simple de uz casnic, se folosesc baterii cu o tensiune mai mică de 18 V, pentru un instrument profesional – 18 V și pentru echipamentele de grădină care necesită mai multă putere – cu tensiuni de la 36 V pentru cele de bază și până la 82 V pentru cele profesionale.

Tipul acumulatorului

Nichel-Cadmiu

Se caracterizează prin capacitate medie, densitatea mare a puterii și sunt, în general, considerate foarte nepretențioase în exploatare. Principalul lor dezavantaj este toxicitatea ridicată a cadmiului, motiv pentru care acest tip de acumulator este chiar interzis în unele țări. Prin urmare, ar trebui să fiți precauți cu bateriile nichel-cadmiu și să nu le lăsați la îndemâna copiilor.

Hidrură de nichel metalic

Mai puțin toxic, în funcție de caracteristicile lor, ocupă o poziție intermediară între nichel-cadmiu și litiu-ion. În special, capacitatea lor este cu 30% mai mare decât cel al nichelului-cadmiului. Dar au mai puține cicluri de reîncărcare (aproximativ 700), se descarcă mai repede și au cel mai lung proces de încărcare.

Litiu-Ion

Ultimele modificări ale acestora se disting prin capacitate și densitate de putere mai mare, pot rezista la un număr semnificativ de reîncărcări (până la 1.500), iar reîncărcarea se poate face oricând, indiferent de gradul de descărcare. În general, astăzi sunt cel mai frecvent întâlnit tip de acumulator.

Blocurile principale ale bateriei

Acestea includ carcase, plăci de control și celule ale acumulatorului. Și fiecare dintre aceste blocuri poate afecta în mod semnificativ eficiența dispozitivului în ansamblu. Cumpărătorul poate vedea și evalua carcasa bateriei. De exemplu, durabilitatea fizică a acumulatorului depinde de carcasă, precum și, în mare măsură, de regimul de temperatură de funcționare, indiferent dacă dispozitivul se va supraîncălzi sau, dimpotrivă, va îngheța.

Durata de viață a acumulatorului

Durata de viață a acumulatorului depinde de mulți factori, iar tipul de celule nu este nici măcar cel mai important. Numărul de reîncărcări este determinat de placa electronică de control responsabilă pentru încărcarea și protejarea bateriei (controler de încărcare a bateriei) – este încorporată în baterie sau în dispozitivul electric. Placa de control trebuie să oprească dispozitivul la timp pentru suprasolicitări și să împiedice utilizarea celulelor descărcate. De asemenea, placa de control determină eficiența utilizării celulelor: sunt activate în același timp sau pe blocuri, dacă potențialul va fi „scos” din celule mai mare decât valoarea lor nominală sau nu, ș.a.m.d.

Nu încercați să încărcați bateriile cu un tip de celulă (de exemplu, Litiu-Ion) cu încărcătoare concepute pentru un alt tip de baterie.

Spre exemplu, aceeași baterie Litiu-Ion poate rezista în medie la 1.000 de reîncărcări, atunci echipată cu o placă electronică de control bună și funcționând fără suprasarcină, este capabilă să reziste la 1.500-2.000 de reîncărcări fără o scădere semnificativă a caracteristicilor sale tehnice.

Încărcătoarele contribuie și ele la durata de viață. Acumulatoarele trebuie încărcate numai la stațiile de încărcare „native”. Nu se recomandă utilizarea încărcătoarelor universale. Viteza de încărcare a bateriei nu este un criteriu care determină calitatea încărcătorului (deși dispozitivele care se încarcă rapid au o structură mai complexă: sistem de răcire, electronice suplimentare etc.).

Nu trebuie să alegeți modele de scule electrice sau electrocasnice cu încărcare ultra-rapidă a acumulatorului (în câteva zeci de minute) – cu excepția cazului în care, desigur, acest lucru este determinat de specificul muncii. În orice caz, încărcarea lentă (2-4 ore) și câteva acumulatoare înlocuibile suplimentare oferă un mod de funcționare mai confortabil pentru acumulator și îi măresc durata de viață.

Depozitați acumulatoarele într-o stare parțial încărcată (30-50%), acumulatoarele Litiu-Ion – la temperatura camerei iar acumulatoarele cu hidrură de nichel-metal la o temperatură puțin peste 0 °C (de exemplu, în frigider).

Sfaturi pentru alegerea sculelor electrice cu acumulator

Cumpărați un instrument sau un set complet? În cazul setului, acordați atenție seriei de instrumente pe care puteți instala același tip de acumulatoare înlocuibile. Astfel de serii sunt disponibile de la Bosch (versiunile verzi și albastre ale sculelor electrice), Metabo, Greenworks și la alți producători. Linia Ryobi One + Ryobi pare deosebit de impresionantă: include mai mult de 40 de articole. Acumulatoare înlocuibile – este convenabil sau nu? De exemplu, Dyson a renunțat la utilizarea acumulatoarelor înlocuibile, deoarece după părerea lor – construcția devenea mai slabă. Posibil, anume pentru Dvs, va fi mai convenabil să lucrați utilizând scule electrice cu acumulator.

După o utilizare îndelungată, acumulatoarele se vor uza, capacitatea lor scade, uneori până la un nivel atât de mic încât instrumentul își pierde semnificativ performanța. Aflați din timp dacă există acumulatoare similare în vânzare, astfel încât să le puteți cumpăra mai târziu pentru a le înlocui pe cele uzate.

Luați în considerare particularitățile tipului de celule în timpul exploatării. Deci, acumulatoarele nichel-cadmiu au un efect de memorie. Dacă începeți să le încărcați când acumulatorul nu este complet descărcat, atunci capacitatea lui poate scădea. Acumulatoarele Litiu-Ion pot fi încărcate la orice nivel de descărcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *