Ascuțirea lamelor, eliminarea ruginei și înlocuirea pieselor necesare – explicăm ce trebuie verificat din timp pentru a reuși să înlocuiești obiectele deteriorate înainte de lucrările de primăvară.
Pregătirea pentru sezonul de grădinărit începe de obicei cu puțin timp în avans. Pentru a fi complet echipat la începutul lucrărilor, este important să îți verifici acum inventarul de grădină. Este posibil ca unele „ajutoare” să nu fi supraviețuit iernii și să necesite înlocuire, iar altele trebuie curățate și unse.
1. Ascuțirea lamelor
Orice grădinar știe că lamele nu se găsesc doar la cuțite, ci și la lopeți, sapa și cultivator. Toate aceste unelte trebuie verificate pentru funcționalitatea atașamentelor și ascuțimea lamelor.
Unele sunt preascuțite automat la magazin și întărite cu o margine specială de diamant care împiedică toceala. Aceasta moment trebuie clarificat și reținut încă de la etapa cumpărării, deoarece ascuțirea de sine stătătoare a acestor instrumente este interzisă – vei deteriora lama. Restul uneltelor necesită ascuțire: poți face asta singur cu ajutorul unei pile și al unui polizor unghiular sau le poți duce la un atelier specializat.
2. Îndepărtarea ruginei
Unii grădinari preferă să nu curețe suprafața instrumentelor de coroziunea formată peste iarnă. Într-adevăr, un strat subțire de rugină se va elimina de la sine în timpul primei săpături a grădinii. Dar dacă există multă rugină, este totuși recomandat să o îndepărtezi.
Există soluții speciale de curățare pentru acest scop. Dacă coroziunea s-a extins prea mult și a deteriorat părțile metalice ale uneltelor, există două opțiuni: poți înlocui atașamentele cu altele noi sau să renunți la întregul instrument. Prima metodă necesită mai multă implicare, dar este mai avantajoasă din punct de vedere financiar.
3. Prelucrarea suprafețelor
După ce le-ai curățat și ascuțit, trebuie să ungi suprafețele. Pentru părțile de lemn folosește ulei de măsline obișnuit, iar pentru metal – unsoare de grafit sau soluții speciale pentru unelte de metal.
Nu vopsi suprafața de lemn cu lac, pentru că lacul o să se crape cu timpul și va fi inconfortabil să folosești unealta. Mânerul lopeții îl poți trata cu soluție grasă și foc. Așa scapi de așchii și mânerul din lemn va fi complet neted.
4. Înlocuirea cozilor și a mânerelor
După păstrarea de iarnă, e important să inspectezi atent nu doar părțile metalice, ci și mânerele și cozile de lemn pentru eventuale defecte. Lemnul poate să se deformeze, să se acopere de mucegai sau să crape pe timpul iernii. Daunele mici se pot repara ușor: le poți prelucra, de exemplu, cu hârtie abrazivă și apoi să le ungi cu ulei. Însă crăpăturile mari sau deformările severe nu pot fi reparate singur, astfel de mânere sunt mai bine să fie înlocuite complet. Dacă nu faci asta, în timpul muncii te poți răni serios la mâini: să te înțepi sau să te zgârii.
5. Îndreptarea dinților
Aceasta este relevantă pentru greble obișnuite și cele în formă de evantai. Din cauza depozitării sau transportului necorespunzător, dinții se pot îndoi sau chiar se pot rupe. Greblele cu piese deteriorate trebuie pur și simplu aruncate. Însă, cele îndoite pot fi îndreptate cu grijă. Nu uita să cureți uneltele de murdărie înainte și, după reparație, să le ungi.
6. Spălarea și uscarea uneltelor compacte
Unele unelte nu trebuie neapărat spălate: de exemplu, lopetile pot fi doar curățate de murdăria aderentă, restul va dispărea în procesul de utilizare a uneltei. Însă, inventarul de grădină de dimensiuni mici, cum ar fi foarfecile de grădină, lopățele mici și foarfecile de tuns, trebuie să fie bine spălate și uscate complet. O astfel de „baie” va ajuta la identificarea rapidă a defectelor, dacă acestea s-au format pe timpul iernii. Fiți atenți: dacă pe unelte rămâne apă, se va forma coroziune. După uscarea atentă, este necesar să le ungi, în special acest lucru este important pentru mecanismele extensibile.